I motsetning til en vanlig dusinpresset husholdningskniv holder den japanske superskarpe lagsmidde profesjonelle kniven seg skarp lenger og er enklere å slipe.
ZEN-knivene lages i Seki, hovedstaden for japansk kniv- og sverdproduksjon, der de profesjonelle håndverkernes ypperlige ferdigheter har blitt finslipt i århundrer, fra generasjon til generasjon, med utgangspunkt i tradisjonelle japanske sverdteknikker.
- Håndtaksmaterialet er ekstra sterkt micarta og rustfritt stål
- Bladets kjernemateriale: VG-10-stål (en blanding av kobolt, molybden og vanadium)
- De ytre lagene på bladet er laget av rustfritt stål
- Bladstruktur: 37-lags smidd
- Bladets lengde: 16,5 cm
- Bladets hardhet: 61 HRC
- Slipevinkel: 10-15° - betydelig skarpere enn europeiske kniver
Japanske kjøkkenkniver er av svært hardt og tynt metall. Derfor må de ikke hamres eller vris inn i harde materialer, som frossent eller beinkjøtt, kokosnøtt, glasslokk osv. Det er en reell risiko for at biter løsner fra stålet. Kjøkkenkniver av høy kvalitet bør heller aldri vaskes i oppvaskmaskin, helst umiddelbart etter bruk med en rask vask med vann og tørk. Alle løsninger der knivbladene ikke er i kontakt med andre metallgjenstander, er egnet for oppbevaring.